Üdvözöllek!

Igen, jó helyen jársz,

- ha Female-to-Male vagy, esetleg
- más okból van szükséged hormonterápiára,
- ha megbízható forrásból szeretnél
- segítséget, ha információra van szükséged.


2011. március 7.

Férfi nemi hormonok

 -- itt egy kicsit tudományosabb, de még közérthető leírás következik --

Az androgének (hím szexuális hormonok) fő feladata a másodlagos hím nemi jelleg kialakítása és fenntartása. A fiziológiás androgén hormon a tesztoszteron, amely anyag azonos a here Leydig-féle intersticiális sejtjei által képzett hormonnal. A termelődést a hypophysis elülső lebenyének luteinizáló hormonja indítja meg, amely stimulálja az intersticiális sejteket.
A vizeletben kimutatható androszteron a tesztoszteron biotranszformációs terméke, gyenge androgén hatással. A vizelet többi hasonló szteroidja mind férfiban, mind nőben a mellékvesekéregből származik. Mindezek az anyagok alkotják a tesztoszteronnal együtt az androgének csoportját.
A kasztrációt követő kiesési jelenségek megfelelő androgén-pótlással teljesen megszüntethetők. A pszichikai magatartás is ennek megfelelően változik. A női szervezetben a tesztoszteron virilizációt (férfias szőrösödést : hirsutismust, a klitorisz növekedését, mély hangot, acne vulgarist) idézhet elő, amely férfias jellegű személyiségváltozással is járhat. Gyakran a libidó fokozódásáról számolnak be. Ezek az elváltozások dózistól függőek.
Anabolikus hatás (= fokozott fehérje beépülés). Tesztoszteron-adagolás után a vázizomzat tömege megszaporodik, ami a nitrogén, a kálium, a kalcium, a foszfát és a klorid pozitív egyenlegével jár, mechanizmusa nem ismeretes. Az androgének az ösztrogénekhez hasonlóan elősegítik a növekedésben lévő szervezet csontállományának növekedését, ez azonban később az epiphysisek elzáródásához vezethet, úgyhogy a várható testhosszúságot gyorsabban eléri a szervezet, de nem lépi azt túl.
Tesztoszteron és más androgének nagy dózisa elsődlegesen a hypophysis hormontermelésének gátlásával a spermatogenesist is csökkenti, sőt a herék is visszafejlődhetnek. Mindezek a jelenségek az androgének adásának abbahagyása után normalizálódnak. Minthogy a hypophysisre az androgének által előidézett ilyenfajta gátlás független a nemtől, ezért hasonló hatásuk a női szervezetben is megfigyelhető. Az ösztrogéntermelés gátolt, az ovuláció csökken, a ciklus félbeszakad, és a már említett virilizáció tapasztalható.

Forrás: Szekeres László - Orvosi gyógyszertan, Medicina Kiadó, ISBN 9632405765

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése